TRX – egy kis edzéselmélet

Online TRX programomat youtube csarotnámon éred el: itt!

7 perc mindössze. a körök ismétlődése már rád van bízva.
Egy hónap (12edzés)

 

Az egyik legnagyszerűbb eszköz, amivel valaha dolgoztam.
Saját testsúlyt használsz, core stabilitást egy percig sem mellőzve.
Amikor nagyobb és nagyobb súlyokat emelsz a teremben, vagy erre vágysz, eszedbe jutott már, hogy mi terhet cipel a bokád, talpad, gerinced? Hogy a legnagyobb ellenállás amivel igazából szükséges dolgoznod, az a saját testsúlyod? Természetesen kell súlyt emelni, de ez a kettő kéz a kézben jár.
Ha már ismered az eszközt, és végeztél vele akár szűk evezést, karhajlítást, kitörést, akkor tudod, mire gondolok.
Nem utolsó sorban edzéstechnikailag is fontos hogy ne csak magadhoz emelj, húzz, hanem magadat is mozgasd valamihez képest. Magyarán, húzó, toló, emelő gyakorlatok szükségesek. Minden edzés alkalmával. Akkor is, ha adott izomcsoportra külön napokat tartasz. Kar, láb, hát, mell, vagy ezek kombinálciója.

További jótékonysága az eszköznek, hogy instabil. tehát egyensúlyérzékedet igénybe veszi, és fejleszti.
A core stabilitás már szinte klisés, de csak-csak fontos említeni, mennyire hatékonyan edzhető TRX segítségével, és mennyire gyors, látványos eredmény érhető el pl. derékfájás, tartáshibák esetén.
A plank, alkartámasz szokott lenni a klasszikus gyakorlat, de ne álljunk meg itt.
Hány síkban is mozogsz a nap folyamán? Igen, főleg előre lápsz, de azért van, hogy hátra, vagy kikerülsz egy kacatot a nappaliban, esetleg labdajáték során gyors manővert végzel oldalra. Tested ki van találva rá, hogy többirányú munkát végezzen. Gondolj csak a csípő gömbbizületére, a váll mozgástartományára -amikor éppen nem szűkült, persze. (Ez a ROM, range of motion).
Szóval Ha már plank, akkor front, side, reverse. Ne csak a kézfejedet bámuld hosszassan, fordulj, mozogj benne, és a hátsó támasz is szükséges. Még egy csavar, hogy miért is talajon végezzük, ha amúgy lábon állunk a napi mozgásaink során? Itt lép bea funkcionalitás. A napi mozgásminták során érezni, amit a talajon. stabil törzzsel, amikor az kell, és rugalmassággal, amikor mozdulsz. Leírva is csak úgy hemzseg a fejemben a sok finomabbnál finomabb gyakorlat!

Egy további kulcsszó a propriocepció, mely annyit foglal magában, a tested reflexesen művel sok-sok mozgást, és reagál a kulvilágból érkező ingerekre. Teszi ezt receptorokon keresztül, ideg-izom kapcsoalton keresztül. Amikor félrelépsz a lépcsőn, nincs időd átgondolni, hogyan is volt alkartámaszban? Feszes törzs, hosszú gerinc, has behúz… A szervezeted a másodperc töredéke alatt megoldja ezt, kivédve az esést, sérülést. Tehát kell tréningezni. de nem biztons, hogy a hosszú percekig tartó plank rekordokra kell törekedned. Maradj életszerű, hacsak nem valóban versenyszintű terveid vannak.

A TRX, felfüggesztéses eszközökön kívül segít még a fitlabda, egyensúlyozó korong, és úgy általában a séta.

Próbálj csak meg lemenni a lépcsőn csukott szemmel.