Táplálkozási tanácsadásról pár szóban:

Ha érdekel az étkezési napló, írj kérlek egy e-mailt, amiben küldök neked minta naplót, és akár már kezdheted is tölteni.

A tanácsadás szó is magában foglalja, hogy irányt mutat, segítséget nyújt.
Nem írok étrendet. Azért nem, mert nincsen tuti recept. Te vagy!

Komolyabb egészségügyi panasszal, szélsőséges táplálkozási zavarral elsősorban szakirányú pszichológus, orvos, vele együttműködésben dietetikus tud neked legpontosabban segítséget nyújtani.
Amennyiben tisztában vagy egészségügyi rizikófaktoraiddal, úgy az alábbiakban tudok segiteni:
Mindenekelőtt, kontrollt adni a kezedbe.
Megismerni az alapvető makro-tápanyagokat
szorongató napi számolgatás nélkül is jól választani az élelmiszereket.

Alapelvem: Önismeret. Szabad döntés. Tiltólista nélkül.

Ebből már érezheted is, éppen nem több megszorítást szeretnék, ha magadra erőltetnél, ezzel engem egy újabb ostornak kérni, hanem arra a szabadságodra hívom fel a figyelmedet, hogy magad tudo legjobban, mi is jó neked. A tápanyagok, időpontok, mennyiségek rejtelmeibe viszont fogom a kezedet.
4 hetes étkezési napló követés keretein belül látom, mit is fogyasztasz, erre 2-3 naponta reagálok, szinte folyamatos a konzultációnk. Ebből kiindulva tisztítjuk ki a napi étkezéseket, teszünk bele újakat, távolítjuk el, ami nem belevaló. Logikusan: Ha te carnivor vagy, vagy vegán, vagy éppen utálod a brokkoli-rizs-csirke vonalat, nem azt fogom neked mondani, hogy KELL, vagy nem foglak meggyőzni se arról, hogy a húsevés márpedig kell, avagy dobd el teljesen.

Miért kell ennyi mindent lerni?

Az étkezések között eltelt idő fontos jelzés a béltraktus pihentségi állapotáról. És a te szoksaidról is árulkodik. Nassolsz egész nap? Vagy éppcsak este eszel egy nagy adagot?
A hely sem kevéséb fontos: Nem mindegy, hogy asztalnál ülve eszel, megadva a módját, evésélményt teremtve, vagy rohansz a buszra, ülsz az autóban, esetleg filmet nézel és észrevétlen tűnik el egy tál rágcsálnivaló.
A mennyiség aztán máris nehezen lesz meghatározható, ha tudattalanul rágunk, és akár érzelmeinket is belevisszük a táplálékfelvételünkbe, nagyobb hangsúllyal, mint amit a szervezetünk alapvető szükséglete.

Én növényi alapú étkezést követek, erről egy másik bejegyzésben olvashatsz bővebben.